fredag den 28. december 2012

Jyllands-Posten - Fra madspild til fødevarehjælp - med militær præcision

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 28. december 2012 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2012/12/28/overskudsmad/


Jeg vil gerne slå et slag for Hjemmeværnet. Og det vil jeg i anerkendelse af, at Hjemmeværnet gør en stor og positiv forskel i et i øvrigt velfungerende og socialt ansvarligt demokrati som det danske. Senest sagde Hjemmeværnet ja til at deltage i en aktion med Stop Spild Af Mad om at fordele flere tons god overskudsmad til 12 herberger, væresteder og kvindehjem i København til glæde for socialt udsatte. Hjemmeværnets frivilige kom bl.a. hele vejen fra Holstebro for at deltage i aktionen, og selveste Forsvarsminister Nick Hækkerup godkendte personligt initiativet.

Det er ikke første gang, at vi i Stop Spild Af Mad igangsætter aktioner, hvor god overskudsmad bliver videregivet til værdigt trængende. Tidligere har vi bl.a. medvirket til, at 14 tons god overskudsmad kom socialt udsatte til gode. Og sidste jul kørte vores frivillige og jeg selv ud med mad, varmt tøj og soveposer til hjemløse. Men i år var første gang, vi samarbejder med Hjemmeværnet.

Og det er stort. Det betyder nemlig, at vi med Hjemmeværnets frivillige hjælp kunne få logistisk hjælp til at dele madvarer ud til flere herberger, væresteder og kvindehjem, end vi tidligere har kunnet.

Jeg begyndte at arbejde på aktionen i oktober og fik indsamlet god overskudsmad såsom brød, chokolade, sukker, müslibarer, ris, chokolademælk, morgenmadsprodukter, juice (og også varmt tøj) fra 12 producenter og sponsorer. Mad, som vel og mærket intet fejlede, men ellers ville være blevet smidt ud. Responsen var flot, og jeg oplevede stor vilje hos fødevaresektoren til at komme dette madspild til livs - især hvis maden kunne gå til et godt formål.

De fleste af de herberger, væresteder og kvindehjem, som jeg var i kontakt med, har hårdt brug for mad. De er også ramt at finanskrisen, hvilket betyder nedskæringer i deres fondsstøtte. Madfattigdom er et voksende problem i Danmark, og det udgør et problem, som vi ikke kan lukke øjnene for.

I de to sidste uger op til jul skred Hjemmeværnets frivillige så til handling og kørte den gode gratis overskudsmad ud til 12 herberger, væresteder og kvindehjem i København – og selvfølgelig foregik aktionen med militær præcision. Hjemmeværnets hjælp var uvurderlig, og vi kunne nå ud med hjælp til mange flere herberger end tidligere. Det var en hjertevarm oplevelse at kunne glæde de socialt udsatte blev for sagerne – og de faldt på et tørt sted.

Jeg håber meget på at kunne gentage aktionen med Hjemmeværnet igen til næste år, og med lidt held kan vi gøre den landsdækkende.

Aarhus Universitet har anslået, at fødevaresektoren har et årligt madspild på 303.000 tons. Og naturligvis er aktioner som den beskrevne blot en dråbe i havet.

Men sætter man disse indsatser i system, som for bl.a. projekt Mad til Alle har gjort, og bidrager med gratis overskudsmad både til herberger og hjemløse, vil den gode mad, som i dag ender som madspild, komme de socialt udsatte tilgode. Alle kan donere overskudsvarer, også private personer - man behøver skam ikke at være en NGO for at gøre en indsats. Og så skal vi minde os selv om, at hjælpe de socialt udsatte året rundt - og ikke kun i juletiden.