mandag den 11. juni 2012

Jyllands-Posten - Født til at dø

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 11. juni 2012 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2012/06/11/holdbarhed/


Mange af os kender til det: et TV, en støvsuger eller en elkedel, som trofast har tjent os i mange år, går i stykker. Efter flere forsøg på at finde frem til en mulig reparationsløsning, opdager vi, at det er meget nemmere og endda noget billigere at anskaffe en ny i stedet for at reparere den gamle. Hvis man dykker dybere ind i problematikken, finder man tegn på, at nogle af elartikler fra producentens side har en form for ”udløbsdato”. Som om de ligefrem med vilje er blevet født til at dø før tid.

En af mine trofaste læsere her på bloggen, Kaj Hansen, har gjort mig opmærksom på problematikken, som det er på tide at sætte fokus på. Vi udsættes nemlig alle for problemet – men måske vi ikke bemærker det i farten. Een af mine bekendte luftede for nylig et sejlivet rygte om  mobiltelefoner: Der hedder sig, at nogle producenter spekulerer i at have en skjult ”udløbsdato” på mobiltelefonen, så den holder op med at fungere efter et par år. Telefonen er ganske enkelt bevidst konstrueret til ikke at holde særlig længe. For derved er ejeren jo nødt til at anskaffe sig en ny.

Forleden gik vores strygejern i stykker. Ledningen var slidt, og min kæreste ville udskifte den. Men strygejernet var konstrueret sådan, at det ganske enkelt var helt umuligt at skifte ledningen, fordi skruerne var forseglede og krævede specialværktøj. Det strygejern var ikke skabt til hverken et langt liv eller reparation. Vi var derfor nødt til at tage afsked med strygejernet på genbrugsstationen pga. fare for kortslutning.

Hvordan ville verden se ud, hvis producenterne oprigtigt arbejdede på at fremstille varer, hvis levetid var så lang som muligt? Man får hurtigt konspirationsteoretiske tanker á la filmen ”The Light Bulb Conspiracy”. For måske er der noget om det - at der ligger en bagtanke indbygget i det forhold at jo kortere varens levetid er, desto oftere er vi forbrugere tilbøjelige til at købe en ny af samme slags. Måske har jeg ret. Måske tager jeg fejl. Naturligvis skal vi også huske på, at kvaliteten også spiller en rolle: at discount elektronik ikke holder evigt overrasker nok de færreste.

Men på hel almindelige gennemsnits-forbrugsgoder tror jeg altså ikke på, at det gør varen dyrere i materialer at konstruere den til en længere holdbarhed. At ting i dag holder så kort tid handler ikke kun om at priskonkurrence er gået ud over materiale, kvalitet og holdbarhed. Jeg tror, at mange producenter eller hele brancher uden selvsagt at sige det højt spekulerer i, at deres varer hurtigt skal slides op. Så vi forbruger-zombier køber nogle nye.